Lähimaksaminen

Mitä se paljon puhuttu lähimaksaminen oikein on?

Lähimaksaminen tai NFC-maksaminen on uusi ja nopea tapa maksaa pieniä ostoksia. Maksu voidaan suorittaa ilman sirukortin syöttöä ja tunnusluvun näppäilyä. Lähimaksu yleistyy kovalla vauhdilla pankkien laskiessa liikkeelle uusia sitä tukevia maksukortteja, ja sen vastaanotto yleistyy erityisesti kahviloissa ja ravintoloissa koska se nopeuttaa kassatoimintaa ja vähentää jonoja.

 

lähimaksulogo

Lähimaksun mahdollisuuden tunnistat sekä maksukorteissa että maksupäätteissä lähimaksun logosta. Joissain tapauksissa logossa on vain radioaaltoja kuvaavat kaaret ilman korttia pitelevää kättä.

 

 

Lähimaksaminen on mahdollista kaikilla uusilla maksupäätemalleillamme.

Voinko käyttää omalla kortillani lähimaksua ja mitä pitää ottaa huomioon?

Jos kortissasi on lähimaksulogo, lähimaksaminen on mahdollista kortillasi. Lähimaksamisessa sinun kannattaa huomioida seuraavat seikat:

  • Jos sinulla on Credit/Debit yhdistelmäkortti, et voi valita kummalle puolelle veloitus menee. Sen “kumpaa puolta” käytetään päättää kortin liikkellelaskija, eli saat sen selville pankistasi.
  • Korttisi liikkeellelaskija on päättänyt myös tietyistä korttiasi koskevista turvarajoista. Ensimmäinen on lähimaksutapahtuman maksimisumma, eli kuinka suuren ostoksen voi ostaa lähimaksua käyttäen. Toinen on kuinka monta lähimaksutapahtumaa voit tehdä peräkkäin. Korttisi osaa tunnistaa jos sillä on maksettu esimerkiksi kolme kertaa lähimaksulla peräkkäin. Jos turvaraja on tuo kolme kertaa ja yrität käyttää lähimaksua neljännen kerran, maksupääte pyytää syöttämään sirun ja antamaan PIN-koodin normaaliin tapaan. Myös korttisi turvarajat saat selville pankistasi.

Maksupääte kommunikoi lähimaksutapahtuman aikana maksukorttisi kanssa lukien siihen asetettuja turvarajoja. Maksupääte ilmoittaa näytöllään selkeästi jos sinun pitää esimerkiksi lukea siru ja antaa PIN-koodi, tai allekirjoittaa kuitti.

Lähimaksaminen kaupassa tai muulla kassalla käytännössä:

Maksupääte näyttää näytöllään summan jonka myyjä on siihen näppäillyt tai kassa lähettänyt automaattisesti. Asiakkaan tehtävänä on käsitellä korttiaan ja valita joko lähimaksu tai sirumaksu.

Maksupäätteissä on joko näytöllä tai muussa osassa laitetta lähimaksun logo – lähimaksu käynnistyy kun viet korttisi lähelle tuota logoa, laitteesta riippuen lähimaksaminen onnistuu 1-3 cm:n etäisyydeltä. Joissain maksupäätteissä logo on näytön päällä jolloin kortti viedään näytön päälle, joissain laitteissa se on kyljessä. Parkkiautomaateissa on yleensä selvästi havaittavissa oleva erillinen levy jossa on lähimaksamisen logo.

Isompien ketjujen bonusohjelmien kortit saa yhdistetty monien pankkien maksukortteihin. Silloin lähilukua käytettäessä maksupääte lukee ensin bonuskortin ja tunnistaa kanta-asiakkuutesi. Sen jälkeen uudella kortin luvulla suoritetaan varsinainen lähimaksu. Tämä on välttämätöntä turvallisuuden vuoksi – kauppa luonnollisesti haluaa ja saa tunnistaa kanta-asiakkuutesi, mutta korttinumeroasi ei. Sen vuoksi itse lähimaksutapahtuma on täysin erillinen tapahtuma.

Onko lähimaksaminen turvallista?

On. Lähimaksamiseen liittyy joitakin ominaisuuksia jotka mahdollistavat teoriassa hyväksikäytöt, mutta käytännössä maksukortteihin liittyvä rikollisuus ei ole lisääntynyt lähimaksun myötä. Siinä mielessä lähimaksaminen on jopa sirumaksamista turvallisempaa, että PIN-koodin urkkiminen ulkopuolisen toimesta on mahdotonta. Yleisin tapa väärinkäyttää maksukortteja on juuri tunnusluvun urkkiminen ja sen jälkeen kortin varastaminen.

Nyrkkisääntönä toimii edelleen se, että kun asiakas käsittelee korttiaan huolellisesti ja myyjä noudattaa maksupäätteen käytössä saamaansa ohjeistusta, korttijärjestelmä suojaa molempia menetyksiltä väärinkäytöstilanteissa.

Voiko maksun veloittaa taskusta?

On totta että maksukortti voidaan lukea esimerkiksi taskusta jos maksupääte painetaan taskua vasten. Tämä ei kuitenkaan ole kovin huomaamaton tapa, varsinkin kun maksupäätteet päästävät selvän äänimerkin kun maksu tapahtuu. Teoriassa voisi ehkä olla mahdollista “tuunata” maksupäätettä hyväksymään lähimaksu kauempaakin, mutta käytännössä ei. Maksupäätteet on suojattu hyvin vahvasti peukalointiyrityksiä vastaan, sekä ohjelmiston että laitteiston osalta. Jo yhden ruuvin avaaminen laitteen kuoresta laukaisee maksupäätteen sabotaasitunnistuksen, ja laite ei sen jälkeen suostu tekemään mitään.

Ja vaikka veloitus ruuhkabussissa onnistuisikin, rahojen varsinainen liike kortin haltijan tililtä veloittajan tilille tapahtuu taustajärjestelmässä, joka vaatii veloittajalta kauppiassopimuksen. Koska kauppiassopimuksen solmiminen on prosessi jossa henkilöllisyys tarkistetaan ja veloittajan on oltava yritys, on kiinnijääminen varmaa. Kauppiasjärjestelmä on käytössä kaikkialla maailmassa ja sitä sääntelee isojen korttitoimijoiden ja viranomaisten luomat turvallisuusstandardit. Lähimaksaminen on siis yhtä turvallista ympäri maailman.

Voiko kortin tiedot kopioida taskusta?

On tehty kokeita ainakin Nixun toimesta, joilla maksukortin korttinumero ja voimassaoloaika on kyetty lukemaan kortilta lähimaksua käyttäen. Näillä kortista ei kuitenkaan pysty tekemään kopiota. Kortin takapuolella olevaa CVC/CVV lukua ei voi lukea lähimaksuominaisuuden kautta. Verkkokauppaostoksia ei juurikaan voi tehdä ilman CVC/CVV lukua, pois lukien jotkut hyvin hämärät pikkuverkkokaupat. Tällaisissa tapauksissa ei OP:n mukaan väärinkäyttö jää kortinhaltijan vastuulle jos korttiehtoja on muutoin noudatettu.

Joka tapauksessa Poliisinkin mukaan lähimaksuihin liittyvät rikokset eivät ole rikollisten logiikan mukaisia. Lähimaksun aukkojen hyväksikäyttö tarkoittaa todella suurta kiinnijäämisriskiä tai kalliita investointeja, yleensä molempia.

 

Kysy lisää asiantuntijalta ja päivitä omakin maksupäätteesi lähimaksuaikaan!

Marko Kavakko

Myyntipäällikkö

044 3700 406
marko.kavakko@ttlsystems.fi

 

Nets

Tampereen Toimistolaite Oy on Nets Finland Oy:n valtuutettu jälleenmyyjä. Olemme toimineet maksupääteyhteistyössä Nets Finland Oy:n ja sen edeltäjien BBS Manisonin ja Manison Maksujärjestelmät Oy:n kanssa jo lähes vuosikymmenen ajan. Meillä asiakaspalvelijalla on nimi ja kasvot, ja olemme kivenheiton päässä Tampereen keskustasta. Lähellä sinua!

 

Yhteydenotto

Yhteydenoton aihe

Yritys

Nimi *

Sähköposti *

Puhelin*

Viesti